Vervoer Blog

Alles over Vervoeren, van A naar B

Het verzekeren van een boot, wat moet je weten? 

Het verzekeren van een boot mag dan in Nederland op moment van schrijven niet wettelijk verplicht zijn, dat neemt niet weg dat er voldoende redenen bestaan om daar toch maar voor te kiezen. Hoe je het namelijk ook draait of keert, het is vanzelfsprekend dat een boot over een vrij aanzienlijke waarde beschikt. Indien je geen verzekering afsluit betekent dat in de praktijk eigenlijk dat je bij schade volledig zelf voor de kosten zal moeten opdraaien. We hoeven het wellicht niet aan te geven dat veel mensen hier helemaal niet op zitten te wachten, integendeel. Ben jij ook aan het overwegen om een verzekering voor je boot af te sluiten? Dan is het zeker de moeite waard om je even verder te verdiepen in de informatie die je hieronder op deze pagina terug kan vinden. 

Een boot verzekeren is mogelijk op verschillende manieren 

Het verzekeren van een boot is ondanks niet verplicht wel mogelijk op tal van verschillende manieren. De meest beknopte verzekering voor boten is de zogenaamde WA-verzekering. Voor dit type van verzekering geldt dat ze enkel en alleen maar een dekking voorziet voor schade die wordt veroorzaakt aan de boot van een derde partij. De schade aan jouw eigen boot zal dus nooit worden vergoed. Dit gezegd hebbende is dit wel een zeer aantrekkelijk geprijsde verzekering.  

Zou je graag toch willen kunnen rekenen op een dekking voor de eigen schade aan je boot? Dan is het beslist de moeite waard om te overwegen om een wat meer uitgebreide bootverzekering af te sluiten. Daarvoor kan je dan kiezen voor de WA+ beperkt of de allrisk bootverzekeringen. Let wel, de extra dekkingen zorgen bij deze verzekeringen uiteraard ook voor merkbaar hogere kosten. 

Wanneer is het verzekeren van een boot verplicht? 

Voor het verzekeren van een boot geldt op moment van schrijven dan wel geen wettelijke verplichting in Nederland, dat kan in andere landen helemaal anders zijn. Sterker nog, dat is ook zo. In tal van populaire vakantielanden is het bijvoorbeeld zo dat er wel degelijk sprake is van een verzekeringsplicht. Het betreft hier dan bijvoorbeeld Italië en Kroatië, maar ook Spanje en Griekenland. Ben je dus van plan om een vaarvakantie te ondernemen naar één of meerdere van deze vakantielanden? Dan dien je over een passende verzekering te beschikken. 

Hoeveel bedragen de kosten voor een bootverzekering? 

We trappen in de praktijk natuurlijk een open deur in wanneer we zeggen dat er voor het verzekeren van een boot bepaalde kosten dienen te worden betaald. Hoeveel deze kosten bedragen wordt in de praktijk sterk beïnvloed door een groot aantal verschillende factoren. Wat dit betreft zou je in eerste instantie bijvoorbeeld kunnen denken aan: 

  1. Het type bootverzekering welke wordt afgesloten; 
  1. De specificaties waar de boot in kwestie over beschikt;  
  1. De verzekering die de bootverzekering in kwestie aanbiedt; 

Voor het overgrote merendeel van de gevallen kan je de premie die je moet betalen voor het verzekeren van je boot dus volledig zelf bepalen. Heb je bijvoorbeeld voldoende aan een WA-verzekering of zou je toch liever een meer uitgebreide WA+ beperkt casco bootverzekering of WA+ volledige cascoverzekering willen afsluiten? Bovendien is het ook altijd een goed idee om een vergelijking tussen verschillende verzekeraars uit te voeren. Ook zo kan je de kosten op je verzekering drukken.