Vervoer Blog

Alles over Vervoeren, van A naar B

Waar moet je brommer allemaal aan voldoen?

De donkere en koude maanden komen er weer aan en het is dus belangrijk dat jouw brommer, naast het hebben van een brommerverzekering, goed is uitgerust en veilig de weg op kan. Ongelukken wil je namelijk kosten wat het kost voorkomen. Hieronder volgt een lijstje met belangrijke zaken waar jouw brommer aan moet voldoen.

Verlichting

Aan de voorkant dien je één wit of geel dimlicht te hebben. Andere varianten zijn toegestaan, maar let dan wel op of je de juiste hebt. Anders kan je alsnog een boete krijgen. Aan de achterkant moet je een rood achterlicht hebben, een rode reflector, en een rood remlicht. Het laatste geldt alleen als de maximumsnelheid hoger is dan 25 km/u. De zijkanten van je motor dienen een ambergele reflector te hebben, net zoals de trappers. Daar moeten er in totaal vier zijn.

Kenteken

Jouw brommer moet ook van een kentekenplaat voorzien zijn. Wel hangt de kleur af van de snelheid. Gaat hij sneller dan 25 kilometer maar max 45 per uur? Dan moet hij geel zijn. Brommers die langzamer gaan dan 25 kilometer per uur moeten een blauwe plaat hebben.

Rijbewijs

Voor het besturen van een brommer heb je een rijbewijs nodig. Dit kan of een rijbewijs zijn specifiek voor een brommer (AM) of voor een auto. Als je je autorijbewijs hebt, mag je ook een brommer besturen. Specifiek voor je brommerrijbewijs gaan mag al vanaf 15,5 jaar.

Verzekering

Net zoals alle voertuigen dien je in Nederland een WA verzekering te hebben. Dit staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Heb je nog geen goede verzekering of wil je wisselen? Brommerverzekeringen vergelijken doe je gemakkelijk en snel online en al in enkele minuten weet je welke verzekering het beste bij jou en jouw situatie past!