Vervoer Blog

Alles over Vervoeren, van A naar B

Je brommer verzekeren tegen de laagste premie doe je zo

In Nederland geldt net als in de rest van Europa de verplichting om gemotoriseerde voertuigen te laten verzekeren. Dit betekent dat ook je brommer verzekeren wettelijk verplicht is. Het afsluiten van een geschikte verzekering voor je brommer is niet altijd even eenvoudig. Je zal immers niet alleen maar rekening willen houden met de dekkingen die er worden aangeboden, wat daarenboven ook nog te denken van de premie die je moet betalen voor je verzekering? Je brommer verzekeren tegen de laagste premie is zeker mogelijk, alleen zal je daarvoor wel rekening dienen te houden met een aantal belangrijke aandachtspunten. Wil jij ook graag ontdekken hoe je jezelf kan verzekeren van de meest interessante premie voor je brommerverzekering? Lees dan vooral snel verder!

Op welke manieren kan je een brommer verzekeren? 

Allereerst moeten we even aangeven dat een brommer verzekeren natuurlijk op tal van verschillende manieren kan gebeuren. Hiermee volgt ze eigenlijk het voorbeeld van de autoverzekering. Dit betekent dat we eigenlijk een onderscheid maken tussen drie verschillende opties. Concreet gaat het hierbij dan uiteraard om de mogelijkheden zoals hieronder op een rijtje gezet:

 1. De WA-verzekering die bij wet verplicht is; 
 2. De WA+ beperkt cascoverzekering;
 3. De WA+ volledige cascoverzekering

Welke optie voor jou nu precies de beste keuze is, is in de praktijk altijd afhankelijk van je persoonlijke situatie. Een brommer verzekeren met een WA-verzekering levert je bijvoorbeeld het grootste financiële voordeel op, maar je loopt er nog altijd een meer dan behoorlijk risico door. Wil je die risico’s zoveel mogelijk verzekeren? Dan zal je moeten kijken in de richting van een beperkt of een volledige cascoverzekering. Deze opties zijn een stuk uitgebreider en daardoor veiliger, maar helaas ook duurder. Dit is natuurlijk een afweging die je voor jezelf dient te maken. 

1.) De WA-verzekering voor brommers

De eerste optie waar je over beschikt bij een brommer verzekeren is dus het afsluiten van een WA-verzekering. Dit is de meest eenvoudige van alle brommerverzekeringen die er bestaan. Indien je kiest voor het afsluiten van deze brommerverzekering kan je rekenen op deze eigenschappen:

 1. Je kiest voor de voordeligste brommerverzekering die er bestaat;
 2. Je bent uitsluitend verzekerd voor schade aangericht aan derden;
 3. Het is voor elke brommer mogelijk om dit type van verzekering af te sluiten; 

De WA-verzekering is een bijzonder populaire optie bij een brommer verzekeren. Toch is het zo dat niet iedereen met deze optie genoegen neemt. Wil jij er zeker van zijn dat ook verschillende vormen van schade aan je eigen brommer zijn verzekerd? Dan zal je moeten kijken in de richting van een brommerverzekering die toch over wat meer uitgebreide dekkingen beschikt. 

2.) De WA+ beperkt cascoverzekering voor brommers

De WA+ beperkt cascoverzekering beschikt in de basis over de verplichte WA-dekking. Deze dekking wordt echter uitgebreid met nog verschillende andere schadegevallen die worden verzekerd. Het betreft hier dan concreet de schadegevallen zoals hieronder aangegeven: 

 • Een aanrijding met een wild dier; 
 • Brandschade of schade als gevolg van een ontploffing;
 • Schade veroorzaakt door diefstal of een inbraak;

Je brommer verzekeren door middel van een WA+ beperkt cascoverzekering zorgt ervoor dat je kan rekenen op de gulden middenweg. Je kan de verzekering afsluiten tegen een goedkopere premie dan bij de allrisk het geval zou zijn terwijl je toch op verschillende manieren bent verzekerd tegen schade die ontstaat aan jouw eigen brommer. Zo sla je twee vliegen in één klap.

3.) De WA+ volledige cascoverzekering voor brommers

De meest uitgebreide optie voor wat je brommer verzekeren betreft heeft betrekking tot het afsluiten van de WA+ volledige cascoverzekering. Bij dit type van verzekering ben je verzekerd van de meest complete dekkingen. Dit betekent in eerste instantie dat alle dekkingen aanwezig zijn waarop je kan rekenen bij de WA-verzekering en de WA+ beperkt cascoverzekering. Deze dekkingen zijn echter uiteraard niet alles. Ze worden dan ook nog aangevuld met de dekking voor eigen schade. Deze laatste zorgt er voor dat ook schade die door jezelf (per ongeluk) wordt aangebracht aan je brommer is verzekerd. Dit lijkt slechts een kleine extra, maar dat is het niet. Deze extra dekking voor eigen schade maakt de WA+ volledige cascoverzekering of de allrisk dan ook een stuk duurder. 

Waar moet je bij een brommer verzekeren allemaal rekening mee houden?

Bij je brommerverzekering zijn er toch een aantal niet onbelangrijke zaken waar je aandacht aan zal willen en moeten besteden. Allereerst moet je bijvoorbeeld stil blijven staan bij de waarde waar je brommer over beschikt. Het heeft bijvoorbeeld helemaal geen zin om een WA+ volledige cascoverzekering af te sluiten wanneer je brommer eigenlijk slechts een zeer kleine waarde vertegenwoordigt. Anderzijds, heb je een zeer dure brommer aangekocht? Dan is je brommer verzekeren met een allrisk weer wel mogelijks de meest interessante keuze om te maken. 

Het spreekt voor zich dat je voor je brommer verzekeren niet alleen maar stil moet blijven staan bij de waarde die je voertuig vertegenwoordigt. Wat namelijk bovendien ook te denken van het aantal kilometers die je er op jaarbasis mee aflegt? Is er louter sprake van sporadisch gebruik? Dan wordt dat het afsluiten van een beperkte(re) brommerverzekering natuurlijk in de hand. Ben jij iemand die elke dag opnieuw gebruik maakt van de brommer, ook om bijvoorbeeld mee naar het werk te rijden? Dan zal je wellicht toch liever willen kiezen voor een uitgebreidere brommerverzekering.

Interessante bespaartips voor je brommer verzekeren

Tot slot is het bij een brommer verzekeren natuurlijk ook altijd een goed idee om te kijken of er eventuele mogelijkheden bestaan om te besparen op de premie van de brommerverzekering. Die mogelijkheden zijn er zeker. Je kan bijvoorbeeld rekening houden met de onderstaande tips:

 1. Een brommer verzekeren doe je niet zonder eerst te vergelijken; 
 2. Het loont de moeite om aandacht te besteden aan het eventuele eigen risico;
 3. Zorg er voor dat je geen dekkingen afsluit waar je niet echt behoeften aan hebt; 

Hou je rekening met de hierboven terug te vinden drie bespaartips? Dan zal je meteen tot de conclusie komen dat je zeker en vast een mooie besparing kan realiseren op je brommer verzekeren. Het vereist een klein beetje, maar het bedrag dat je op deze manier kan uitsparen kan uiteindelijk wel behoorlijk oplopen. Zeker aandacht aan besteden is dus de boodschap!