Vervoer Blog

Alles over Vervoeren, van A naar B

Hoe duur is een fiets?

Nederland is een fietsland. Ons kleine kikkerlandje zonder bergen maakt het ook erg gemakkelijk om te kunnen fietsen. De meeste Nederlanders leren fietsen rond hun 3e levensjaar. Vaak is dit nog op een tweedehands fiets met zijwieltjes die er langzaamaan vanaf worden gehaald. Het is dan niet erg dat deze beschadigt raakt door het vele vallen. Rond de vierde verjaardag zal dan de eerste echte (nieuwe) fiets komen. Zonder zijwieltjes kan de kleuter voortaan naar school toe fietsen. Dit zal vast niet de eerste fiets zijn die je gaat kopen. Het is daarom wel handig om te weten met welke prijsklasse je rekening mee moet houden. 

Keuze fiets

Er zijn heel veel verschillende soorten fietsen. Van race fietsen naar e-bikes en van inklapbare fietsen naar tandems. al deze fietsen hebben natuurlijk ook een andere soort prijsklasse. Voordat je daar naar moet kijken, is het eerst handig om te beslissen wat voor bike je wilt. 

Omdat er zoveel soorten fietsen zijn is het misschien lastig om een keuze te kunnen maken. Ga dus voor jezelf na waar je de fiets het meeste voor zal gaan gebruiken. Als het bijvoorbeeld voor kleine afstanden in de stad is, heb je genoeg aan een standaard stadsfiets. Als je liever een fiets wilt om mee te sporten in onverharde wegen en bergen, is het juist erg handig om een fiets te hebben met dikke banden bijvoorbeeld bij de mountainbikes. 

Natuurlijk kan je elk soort bike gebruiken voor welke omstandigheden dan ook. Het verschil zit hem vooral in hoe moeilijk of makkelijk het jezelf gaat maken. 

Gemiddelde prijs

Je kan tegenwoordig al een nieuwe fiets kopen van 100 euro. Dit zijn vaak fietsen die je dan wel zelf in elkaar moet zetten. Er zijn ook fietsen die rond de 2000 euro zijn. Hierbij kan je denken aan een e-bike. Over het algemeen is een nieuwe volwassene fiets rond de 844 euro. Als je weet dat je erg slordig met je spullen omgaat of af en toe vergeet om de fiets op slot te zetten, is het wellicht handiger om een goedkopere fiets te kopen die tegen een stootje kan. 

De prijsklasse voor e-bikes kan erg verschillen. Als je daar interesse in hebt is het erg handig om een prijslijst aan te houden en alle voor- en nadelen te bekijken. Een bekend merk in de e-bike wereld is Amslod. Je kan dus bijvoorbeeld de prijslijst van Amslod fietsen bekijken.

Verzekeren

Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt in wat voor fiets je wilt, waar je hem gaat kopen en hoe belangrijk deze is voor je. Is het misschien ook een goed idee om daarbij een fietsverzekering te nemen. Een fietsverzekering beschermt je tegen diefstal en schade. Het is vaak een x bedrag per maand wat je betaald. De prijs die je per maand moet betalen berekenen ze door de waarde van jouw fiets te berekenen. Het kan dus zijn dat je het eerste jaar meer betaalt dan het jaar daarna. Het is in Nederland zeer handig om hierover na te denken.