Vervoer Blog

Alles over Vervoeren, van A naar B

De juiste meisjesfiets kopen: zo doe je dat

Zoek je een mooie fiets voor je dochter? Lees dan snel verder. Een meisjesfiets is een aankoop die je het liefst in één keer goed wil doen. De fietsen zijn er in allerlei kleuren, maten en soorten. Er zijn heel veel opties. Dat is enerzijds fijn, omdat er zo altijd een leuke optie bij zit, maar anderzijds kan het keuzestress opleveren.

Daarom vragen veel mensen zich af waar ze bij het kopen van een meisjesfiets op moeten letten. Naast de vraag hoe je tot de juiste fiets komt, vragen mensen zich ook vaak af: ‘Wat zijn leuke meisjesfietsen?’. We gaan daarom in dit artikel in op de zoektocht naar de juiste meisjesfiets, zowel qua functionaliteiten als qua looks.

Welke wielmaat – leeftijd en lengte

Bij de fiets zie je altijd een aantal inches staan. De inches hebben betrekking op de wielmaat van de fiets. Het makkelijkst is misschien wel, om met je kind naar een fietsenwinkel te gaan en daar te kijken welke maat het meest geschikt is. Echter is dat niet noodzakelijk. Je kunt namelijk een goede inschatting maken met de leeftijd en lengte van je kind.

Laten we een voorbeeld geven. Is je kind bijvoorbeeld 3 of 4 jaar oud en tussen de 92 en 105 centimeter lang? Dan zou een wielmaat van 12 inch geschikt kunnen zijn. Vanaf 5 tot 9 jaar doet de lengte er nog meer toe. Is je kunt tot 128 centimeter lang, dan is 18 inch geschikt en tot 134 centimeter zou je eerder voor 20 of 22 inch kunnen gaan. Dat geeft een indicatie van de wielmaat die je nodig hebt.

Type rem

Veel kinderfietsen zijn voorzien van een terugtraprem. En dat is niet voor niets. Voor kinderen is dit de meest eenvoudige en logische manier om te leren remmen. Een handrem is vaak lastiger voor kinderen, en kan tot gevaarlijke situaties leiden. Het is daarom een aanrader om te letten op de aanwezigheid van de terugtraprem. Eventueel in combinatie met een handrem, zodat daar wel mee geoefend kan worden.

Welke stuurbreedte

Daarnaast is het goed om op stuurbreedte te letten. Hierbij is het uitgangspunt dat het stuur even breed moet zijn als de schouders van je kind. Zo heeft je kind een comfortabele en natuurlijke houding tijdens het fietsen. Dit is iets wat je op kunt meten, maar ook wat je in de winkel uit kunt proberen.

Veiligheid – Licht, reflectie en zijwieltjes

Veiligheid is een van de belangrijkste aspecten bij het zoeken naar een kinderfiets. Daarom is het slim om te letten op de verlichting en de aanwezigheid van reflectoren. Koop een fiets die zo licht mogelijk trapt, een dynamo kan dat lastig maken. Een fiets met verlichting die op batterijen werkt is daarom misschien een betere optie. Reflectoren zorgen ook voor meer zichtbaarheid. En leert je kind pas net fietsen? Dan zijn zijwieltjes een goed idee.

Een aantrekkelijke look

Om je kind blij te maken met een fiets, ga je ook voor een fiets die er leuk uitziet. Dat maakt het voor kinderen aantrekkelijker om te leren fietsen. Kinderen letten immers niet zo op te functionaliteiten. Een fiets met een fel kleurtje of leuk patroon doet het altijd goed. Of ga voor leuke accessoires als een toeter, kraaltjes in de spaken of sliertjes bij het stuur.