Vervoer Blog

Alles over Vervoeren, van A naar B

Welke onderdelen vind je allemaal onder de motorkap?

De motorkap

Als je een auto koopt moet je aan een aantal zaken goed denken. Zo heb je een betrouwbare autoverzekering nodig, en is het handig als je weet wat je allemaal onder de motorkap vindt. Over dat laatste voorbeeld vertellen we je alles in deze blog. Het is namelijk belangrijk dat al die onderdelen goed blijven functioneren na de aankoop. Vervolgens is het verstandig om regelmatig de onderdelen onder de motorkap te checken, zodat je zorgeloos en veilig kunt blijven rijden. Let daarom goed op!

De motorkap openen

Als je onder de motorkap wilt kijken, moet je allereerst de motorkap ontgrendelen. Hoe dit werkt, verschilt per type auto. Over het algemeen zit er links onder het dashboard een hendeltje. Kan je de hendel niet vinden? Pak dan het instructieboekje van je auto erbij om te kijken waar je deze kunt vinden. Haal de hendel naar je toe om de motorkap te openen. De vergrendeling zit meestal midden onder de motorkap. Door deze omhoog te halen, kan de motorkap volledig open. Zet de geopende motorkap goed vast met de stang, voor je onder de motorkap gaat kijken.

Dit vind je onder de motorkap

Zodra je de motorkap opent zie je onder andere de:

  • Motor
  • Accu
  • Koelvloeistof
  • Remvloeistof
  • Ruitensproeiervloeistof
  • Oliepeilstok
  • Bijvuldop voor olie

De accu

De accu heeft een belangrijke functie in je auto. Deze is nodig voor het starten van de motor en voorziet verschillende onderdelen van stroom. Over het algemeen heeft de accu geen onderhoud nodig, maar wel kan je een nieuwe auto accu nodig hebben wanneer deze niet meer werkt. Daarnaast kun je controleren of de accupolen schoon en niet geroest zijn en of de accu goed vast zit. 

Lees ook: 4 tips om zuiniger te rijden

Koelvloeistof

Koelvloeistof is te herkennen aan de roze kleur en laat de motor indirect afkoelen. Om de koelvloeistof bij te vullen moet de motor koud zijn. De flacon streepjes geven het minimum- en maximumpeil aan. 

De motorkap

Remvloeistof

Remvloeistof vind je rechts bovenin en ook hier staat een minimum- en maximum-markering op de flacon. Meestal wordt remvloeistof tijdens een onderhoudsbeurt vervangen. Het is mogelijk om de vloeistof tussentijds bij te vullen als het reservoir niet helemaal vol meer is, maar let erop dat je de juiste vloeistof gebruikt. Remvloeistof dat onder het minimum komt kan duiden op lekkage.

Ruitensproeiervloeistof

Ruitensproeiervloeistof vind je onder de koelvloeistof. Deze vloeistof moet je regelmatig bijvullen om je voor- en achterruit schoon te kunnen houden. Vaak heeft het reservoir een blauwe dop met daarop een besproeide ruit-symbool. In de winter is het slim om wat antivries aan de ruitensproeiervloeistof toe te voegen. 

Oliepeilstok

Er moet genoeg motorolie in je auto zitten, want dit smeert de beweegbare onderdelen van de motor en voorkomt beschadigingen. Je checkt de motorolie bij een koude motor met de oliepeilstok. Trek de stok omhoog en maak deze schoon met een doek. Vervolgens laat je de stok zakken en haal je deze weer omhoog om te zien wat het oliepeil is. 

Niet alleen is het belangrijk om regelmatig onder de motorkap te kijken, maar controleer ook de bandenspanning en het bandenprofiel regelmatig. Geen profiel meer? Dan is het tijd voor nieuwe autobanden.