Vervoer Blog

Alles over Vervoeren, van A naar B

Hoe is formule 1 zo populair geworden?

Formule 1 populair

De allereerste Formule 1-race werd 70 jaar geleden verreden. Intussen is de sport razend populair geworden en veranderd in een mondiale miljardenindustrie. In Nederland kijken er meer dan een miljoen mensen naar de races. Dit wil zeggen dat ongeveer 1 op de 17 Nederlanders voor de buis zit op zondag om Formule 1 te kijken. Hoe is Formule 1 zo populair geworden? Dat gaan we je uitleggen. 

Snelheid en spektakel

Zeg nu zelf: het is toch gewoon erg spannend om naar de Formule 1-races te kijken? De snelheid en de adrenaline zorgen ervoor dat meer dan een miljoen Nederlanders iedere week weer klaar zitten. Als er een ongeval plaatsvindt is dit echter wel dubbel, omdat dit een enorme impact heeft op het humeur van de kijkers. Zo zullen niet veel mensen de megaklapper van Romain Grosjean vergeten bij de GP van Bahrein, waarbij zijn auto in tweeën brak en in een grote vuurbal veranderde. Grosjean zat nog een halve minuut in de brandende auto voordat hij zelf uit het wrak wist te kruipen. 

Formule 1 op social media

Ook op social media is deze gestegen populariteit te zien. Waar de MotoGP tot vorig jaar populairder was dan de meest populaire raceklasse, haalt de Formule 1 de MotoGP tegenwoordig in op Facebook, Twitter en Instagram. De sport heeft namelijk vol ingezet op het aanboren van nieuwe doelgroepen sinds Liberty Media aan het roer staat. De MotoGP is in absolute aantallen nog wat groter dan Formule 1, maar stijgt de helft minder hard. De Formule 1 heeft momenteel zo’n 22 miljoen volgers die actief zijn op de platformen. 

Voormalig eigenaar Bernie Ecclestone liet social media zo goed als links liggen, waardoor de sport zich pas een paar jaar meer open is gaan stellen voor de fans. Iets wat zeker bijdraagt aan de gestegen populariteit. De drie topteams hebben verreweg het meeste succes in het medialandschap. Ook is duidelijk te zien wie de populairste coureurs zijn. Zo is Lewis Hamilton ook op social media een grote winnaar, gevolgd door Daniel Ricciardo en Max Verstappen. 

Formule 1 verbroedert

Nu steeds meer mensen naar de races kijken, is het ook leuk om zelf te gaan kijken. Net als dat voetbal altijd een goed onderwerp is om over te praten, is de Formule 1 dat tegenwoordig ook. Om je helemaal onder te dompelen in de F1-ervaring is het tof om te kijken via de beamer. Zo creëer je in een handomdraai een ware thuisbioscoop.