Vervoer Blog

Alles over Vervoeren, van A naar B

Doffe koplamp

Doffe koplamp

Na verloop van tijd krijgt elke auto last van doffe koplampen. Dat komt doordat het beschermende materiaal van de koplamp door opspattend vuil en zandkorreltjes, door de weersomstandigheden en onder invloed van het Uv-licht van de zon langzaam wordt aangetast. Eigenlijk is het niet eens het materiaal van de koplamp dat dof wordt, maar de beschermende coating die daarop is aangebracht. Een doffe koplamp zorgt voor gevaarlijke situaties. Zo’n koplamp geeft minder licht en het licht wordt diffuus. Je ziet daardoor zelf minder en de kans is aanwezig dat tegenliggers sneller worden verblind. Een doffe koplamp kan bij de Apk-keuring worden afgekeurd.

Doffe koplamp

Doffe koplamp herstellen

Als de schade aan de koplamp erg groot is moet deze worden vervangen. Dat is het geval als er diepe krassen in het materiaal zitten en als er barsten en gaten in zitten. In minder ernstige situaties kan een doffe koplamp vaak nog wel weer worden hersteld. Dat kost bij de vestigingen van AAS Dagherstel 90 euro. Als je twee koplampen laat herstellen krijg je ruim 10 procent korting. Dat is alsnog een fors bedrag, maar een nieuwe koplamp is nog duurder. Een doffe koplamp herstellen duurt een dag.

Hoe kun je een doffe koplamp herstellen

Doffe koplamp

Het herstel van een doffe koplamp begint met een grondige reiniging van de koplamp. Daarna wordt de oude coating verwijderd. Dat moet heel voorzichtig gebeuren met een speciaal schuurmiddel. De reiniging en het weghalen van de oude coating zorgen ervoor dat het materiaal van de koplamp mooi schoon wordt en heel glad is. Dat is prettig, want daardoor kan de nieuwe coating goed hechten. De nieuwe coating is bovendien Uv-bestendig en wordt dus niet aangetast door zonlicht. Als je je doffe koplamp bij AAS Dagherstel laat behandelen is deze koplamp niet meer van een nieuwe te onderscheiden.