Vervoer Blog

Alles over Vervoeren, van A naar B

Alles wat je moet weten over het opladen van jouw elektrische auto

Speel je met de gedachte om jouw brandstofauto te vervangen door een elektrische auto? Dan ben jij je misschien al wel aan het verdiepen in de mogelijkheden. Als het jouw eerste elektrische auto wordt, kunnen wij ons voorstellen dat je de nodige vragen hebt. Uit ervaring weten wij dat veel mensen bijvoorbeeld niet precies weten hoe zij hun auto opladen. Daarom vertellen wij jou hier alles wat je moet weten over het opladen van jouw elektrische auto.

Manieren om jouw auto op te laden

Als je met jouw elektrische auto op pad wilt, moet je ervoor zorgen dat de accu voldoende stroom bevat. Daarom is het noodzakelijk om de accu regelmatig op te laden. Er zijn vandaag de dag verschillende manieren om jouw elektrische auto op te laden. Allereerst kun je jouw auto aansluiten op een openbare laadpaal. Zoals de naam al aangeeft, vind je deze laadpalen op openbare plekken. Ze staan op parkeerplaatsen, maar ook langs de openbare weg. Doordat steeds meer mensen elektrisch rijden, is het aantal openbare laadpalen de laatste jaren alleen maar toegenomen.

In Nederland kom je talloze openbare laadpalen tegen. Toch gebeurt het steeds vaker dat zo’n laadpaal al bezet is als jij aan komt rijden. Gevolg hiervan is dat jij jouw accu niet op kunt laden en dat kan voor problemen zorgen. Zo zit er misschien niet voldoende stroom meer in de accu om aan het einde van de werkdag naar huis te rijden. Daarom zien we dat steeds meer mensen thuis een laadpaal installeren. Hierdoor weet je zeker dat je de volgende dag nooit met een lege accu staat. Althans, niet als je jouw auto bij thuiskomst aansluit op de laadpaal.

Verschillende soorten particuliere laadpalen

Wie denkt dat er slechts één soort particuliere laadpaal is, heeft het mis. Je kunt namelijk uit verschillende laadpalen kiezen. Als je jouw elektrische auto altijd op behoorlijke afstand van jouw huis parkeert, kies je voor een losse laadpaal. Je verbindt deze paal middels een ondergrondse kabel met de elektrische installatie van jouw woning. Parkeer je jouw auto altijd op de oprit? Dan is een Mennekes laadpaal het overwegen waard. Deze laadpaal kun je namelijk bevestigen op de gevel van jouw woning. Hierdoor hoef je niet speciaal ruimte te maken voor een volledige laadpaal.

Wat kost opladen?

Wil je jouw elektrische auto opladen? Dan verbind je het voertuig middels een oplaadkabel met de laadpaal. Aangezien er stroom verbruikt wordt, brengt dit kosten met zich mee. Hoeveel je betaalt hangt af van het tarief dat jouw energieleverancier hanteert. Stroom is namelijk niet overal even duur. Wil je jouw elektrische auto relatief goedkoop opladen? Overweeg dan om zonnepanelen op jouw dak te leggen. Je wekt dan zelf stroom op, waardoor het opladen van jouw auto je niets kost.