Vervoer Blog

Alles over Vervoeren, van A naar B

Zo controleer je de bandenspanning van je auto

bandenspanning

Zeg eens eerlijk: hoe vaak controleer jij de bandenspanning van je auto? Wist je dat jij jouw bandenspanning het beste iedere maand kunt controleren? Voor veel bestuurders is het controleren van de bandenspanning geen regelmatige taak, zoals bijvoorbeeld het controleren en bijvullen van de olie dat wél is. En dat terwijl een goede bandenspanning juist erg belangrijk is! In dit artikel leggen we uit waarom jouw autobanden de goede spanning moeten hebben en hoe je dit het beste kunt controleren.

Waarom moet ik mijn bandenspanning controleren?

Een juiste bandenspanning is belangrijk. Het helpt de verkeersveiligheid van jou en de bestuurders om je heen te vergroten. Stel je eens voor dat jij met te zachte banden in een onverwachte situatie terecht komt. Jouw auto heeft in dit geval veel minder grip dan in het geval dat hij op banden met de juiste spanning had rondgereden. Een goede bandenspanning zorgt voor minder weerstand tussen jouw auto en de weg. Hierdoor blijft de remweg en stabiliteit van jouw auto op de weg optimaal. Je rijdt zo een stuk veiliger. Daarnaast zorgt de juiste bandenspanning ervoor dat je minder brandstof verbruikt. Regelmatig de bandenspanning controleren is dus ook nog eens goed voor jouw portemonnee.

bandenspanning

Zo controleer je de bandenspanning van je auto:

1. Zoek eerst uit wat de juiste bandenspanning is

Weet jij wat de juiste bandenspanning voor jouw banden is? Dit kun je meestal vinden op een sticker in het portier aan de bestuurderskant of in de tankklep. De aangegeven bandenspanning geldt voor de originele autobanden. Heb jij jouw banden weleens vervangen? Dan kan de bandenspanning verschillen. Ga je op vakantie met een volgepakte auto? Dan is het aan te raden om de bandenspanning te verhogen.

Lees ook eens dit artikel: Met de auto op vakantie: wat moet je checken voor je vertrekt?

2. De bandenspanning controleren doe je zo:

Tegenwoordig hebben veel auto’s een automatisch bandenspanningscontrolesysteem. Let op: na het oppompen van jouw banden moet je dit systeem wel handmatig resetten. Is jouw auto niet uitgerust met zo’n systeem? Bij de meeste tankstations vind je een speciale pomp om jouw bandenspanning mee te meten. Stel de pomp in op de juiste spanning en pomp je banden één voor één op. De pomp geeft een signaal als de juiste spanning is bereikt en zal in de meeste gevallen zelf de luchttoevoer stoppen. Ben je niet zeker van je zaak? Laat dan jouw bandenspanning meten door een professional in de buurt, zoals bij de garage Dordrecht, of de garage Gorinchem. In de meeste gevallen zijn hieraan geen kosten verbonden. Zo kun jij kosteloos weer met een veilig gevoel de weg op.