Vervoer Blog

Alles over Vervoeren, van A naar B

Welke soorten motorhelm zijn er?

Als je een motorhelm gaat kopen kun je overweldigd raken door het gevarieerde aanbod en de vele soorten helmen die er zijn. Niet alleen qua design, maar ook qua functionaliteit en uitrusting. Daarnaast lopen de prijzen ver uit een. Je hebt al een helm voor een paar tientjes. De duurste helm die ooit ontworpen is had een vanafprijs van € 3.217,-. In dit artikel vind je een overzicht van de soorten helmen die er zijn en hoe jij een keuze kunt maken die perfect bij jou en je rijstijl past. Motorhelmen zijn in drie soorten te verdelen. Je hebt de systeemhelm, de integraalhelm en de open helm. Dan is er nog een helm voor off road- en enduro rijders: de crosshelm of de allroad helm. 

Systeem motorhelm

We beginnen met de systeemhelm. Dit is een helm die als je het voorstuk omhoog klapt verandert in een open helm. Aan die ene kant geeft dat de veiligheid van een integraalhelm en aan de andere kant heeft ie de vrijheid van een open helm. Zo ben je flexibel en bepaal je zelf de functionaliteit van je helm terwijl je op de weg zit. Wat minder handig is: bij sommige van deze helmen geldt het veiligheidskeurmerk alleen als je hem gesloten hebt. Het is een helm die stevig van gewicht is en vrij groot van omvang. En als de klep open staat vang je natuurlijk best wel wat wind.

Integraalhelm

De integraalhelm is met stip de meest veilige motorhelm omdat hij je hoofd helemaal omsluit. Hiermee zorg je ervoor dat je hoofd bij een val goed is beschermd. Doordat je hoofd volledig omsloten is merk je minder van het geruis van de wind. Ga je voor safe? Dan wil je een integraalhelm. Als je niet houdt van dicht dan kun je beter een andere keuze maken. Er zijn integraalhelmen waarmee je met een schuifje wat kunt ventileren. Dat maakt de helm wel meteen ook gevoeliger voor geruis.

Open motorhelm

De open helm wordt ook wel jethelm genoemd en is handig voor brildragers omdat de ogen vrij zijn. Het is de meest eenvoudige helm die er is en in de basis beschermt ie niet meer dan je schedel. De helm laat de lucht volledig door en voelt vrij. Doordat de helm helemaal open is kan er van alles in je gezicht en ogen vliegen en hoor je natuurlijk alle geluiden vol binnen komen. Dus je moet goed opletten voor vliegen en opspattende stenen.

Crosshelm

De laatste categorie motorhelm is de crosshelm, ook wel allroad helm genoemd. En zoals gezegd, dit is een helm voor off road- en enduro rijders. De helm is een zwaargewicht en groot van formaat. Hij zit een beetje tussen een integraalhelm en een systeemhelm in. Er hoort een losse vizier voor de allroad rijders of een bril bij voor cross rijders. Ze dragen prettig en de bescherming is goed. Het is een helm die redelijk groot en zwaar is. Ze hebben extra ruimte voor de kin wat het draagcomfort nog beter maakt.